top of page
Keresés
  • Szerző képeZöld Fogászat

Hagyományos rögzített fogszabályozó

Frissítve: 2022. szept. 14.



A hagyományos rögzített fogszabályozó esetén a bracketteket a fog külső felszínére ragasztjuk, majd egy ívvel kötjük őket össze. Maga az ív egy gumigyűrűvel, ún. gumiligatúrával vagy egy pici dróttal, ún. drótligatúrával van rögzítve a bracketthez.


Fiatal pácienseim kifejezetten kedvelik, hogy színes gumigyűrűkkel dobhatják fel a készülék kinézetét, de természetesen van átlátszó gumigyűrű is.


A hagyományos fogszabályozó készülék nagy előnye, hogy a kezelés teljes irányítása a mi kezünkben van, szemben az önligírozó készülékekkel, melyek folyamatosan hatnak, lágyabb erővel.


Tisztítást tekintve fokozottan figyelni kell arra, hogy a gumi porózus jellegénél fogva néhány hét alatt magába szívja a lepedéket, így nagyobb odafigyelést igényel az optimális szájhigiéne fenntartása.


Hatékonyságát tekintve az egyik leghatékonyabb készülék, amivel nagy fogmozgatásokat tudunk végezni. Nagyon jó tapasztalataim vannak, ezáltal szívesen dolgozom az American Orthodontics Mini Master fém bracketjeivel, vagy a 3M Clarity porcelánjával.


Tisztítás:

Rögzített készülékek esetén fokozottan figyelni kell arra, hogy a fogakat a brackettek körül is alaposan megtisztítsuk. Ennek alappillére az étkezések utáni alapos fogmosás. Ezt érdemes speciális, fogszabályozó készülékhez ajánlott fogkefével és egycsomós fogkefével végezni. Emellett mindenképp javaslom naponta legalább egy alkalommal a fogköztisztító és a fogselyem használatát.


Rögzített készülékes kezelések során, a fogkőképződés és lerakódás mértékétől függően 3-6 havonta airflow-val egybekötött fogkőeltávolítás mindenképp javasolt.


127 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page