top of page
Keresés
  • Szerző képeZöld Fogászat

Fogszabályozó kiegészítők

Frissítve: 2022. szept. 14.

A fogszabályozó kezelésekhez számos kiegészítőt használhatunk, melyekkel az adott fogak mozgatását tesszük hatékonyabbá. Ezek a kiegészítők a rögzített és láthatatlan készülékes kezeléseknél egyaránt alkalmazhatók.



Elasztikus gumik (IM gumik) - általában az alsó és a felső fogív 1-1, vagy több fogát kötik össze. Segítségükkel gyorsabbá és eredményesebbé tudjuk tenni az adott fogak mozgatását. Elsősorban harapáseltéréseket korrigálunk az elasztikus gumik segítségével, ezért ilyen esetben hordásuk a kezelés szerves részét képezik

Harapásemelők - harapásemelőre akkor van szükség, amikor a teljes összecsukás azt eredményezné, hogy a páciens ráharap az alsó bracketjeire. Ezt megakadályozandó harapásemelőt ragasztunk 1-1 fogra. Eleinte szokatlan, de pár nap alatt megszokja a páciens és ugyanúgy tud étkezni és beszélni is.



Mini implantátum (TAD) - az állcsontba rögzített vékony implantátum, mely rögzítőpontként szolgál egyes fogak mozgatásához. Segítségével sokkal hatékonyabb a mozgatás. Az esetek kisebb százalékában van rá szükség és csak a kezelés egy szakasza alatt alkalmazzuk.



Éjszakai fogszabályozó - éjszakai fogszabályozó készülékre minden fogszabályozás után szükség van. Ez egy láthatatlan mélyhúzott sín, ami átlátszó, diszkomfort érzetet nem okoz. A hordási ideje a fogszabályozás aktív szakaszának kétszerese, tehát ha 1 évig tartott a fogszabályozás, akkor minimum 2 évig javasolt hordani az éjszakai sín/síneket, legalább 8 órát egy nap.




Fix retainer - ugyancsak a fogszabályozás aktív szakasza után kap szerepet, a fogszabályozás során elért eredmény megtartásához elengedhetetlen. Az első 4, vagy 6 fog belső ívére ragasztott vékony fémszál könnyen megszokható. Tisztítása fokozott odafigyelést igényel és mint minden esetben, ennél is nagyon fontos a rendszeres szájhigiénés kezelés, hogy az ív alatti és feletti területet alaposan megtisztítsuk a lerakódásoktól.



105 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page